Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Sarı, Ocaklar'da konuştu: Erdek olmazsa, Marmarabirlik de olmaz!”

Sarı, Ocaklar

Marmarabirlik'e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'nin olağan genel kurulu yaklaşılırken, kooperatifin başkan adayı ve Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, üreticilerle buluşma gezilerini sürdürüyor.

Marmarabirlik’e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin olağan genel kurulu yaklaşılırken, kooperatifin başkan adayı ve Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, üreticilerle buluşma gezilerini sürdürüyor. Sarı, dün de Doğanlar, Turanlar ve Ocaklar mahallelerindeki zeytin üreticileriyle bir araya gelirken, başta Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa olmak üzere Hüseyin Durak’ın başkanlığındaki Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yöneticilerini ağır bir dille eleştirdi. Ocaklar’da gerçekleşen toplantıya katılan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da, Asa’ya eleştirilerde bulundu.
HİDAMET ASA AYIP EDİYOR!
Sarı, Ocaklar’daki konuşmasında, Marmarabirlik’in, tüccara karşı rekabet şansı yaratmak ve üyelerine daha iyi koşullar oluşturmak amacıyla 63 yıl önce kurulmasına karşın bugüne dek üyelerine hiç kâr payı dağıtmadığına dikkati çekti. 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin, son beş yılın dört yılında zarar ettiğini, bu zararın 6 milyon 700 bin lira olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
“Kooperatif yöneticileri, kendi hatalarından kaynaklanan bu zararı da ne yazık ki, üreticilere ödetiyor.
Şimdi, üreticilerimize soruyorum. Bu kooperatif yönetimi, bugüne dek topraklarınızla ilgili en küçük bir analiz yapıp size bildirdi mi? Hâlen, babadan, atadan, komşudan, yan bahçeden gördüğünüz şekilde tarım yapıyorsunuz.

Size en küçük bir bilimsel yardım yapılmıyor. Erdek’in ana geçim kaynağı zeytinden. Erdek’te yaşayanların 100 liralık gelirinin 54 lirası zeytinden geliyor. Size ciddi ilaç ve gübre yardımı sağlanıyor mu? Bunlar sağlanmadığı gibi iki yıldır da, kooperatifin Erdek depolarına taşıdığınız ürün için bir de nakliye ücreti ödüyorsunuz. Şimdi soruyorum: İznikli, Mudanyalı üreticiler de, Erdek gibi Marmarabirlik’e ürün nakliye ücreti ödüyor mu? Siz, zeytin üreticisi olarak durumunuzdan memnunsanız, bir diyeceğim yok. Hâlen 8 kooperatiften oluşan Marmarabirlik’in kurucu üç kooperatifi var: Erdek, Mudanya ve Gemlik. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, eğer Erdek Kooperatifi Başkanı olursam, Erdek’i, birlikten ayıracağımı öne sürüyor. Böyle iş olur mu? Bunu yapmam için aptal, akılsız olmam gerekir. Kaldı ki, Erdek Kooperatifi’ni, Marmarabirlik’ten Hidamet Asa bile koparamaz. Çünkü, yasa gereği, kurucu bir kooperatifin, Birlik’ten atılmasına olanak yoktur. Unutulmasın ki, Erdek olmazsa, Marmarabirlik de olmaz. Üreteceği bir şey olmayan, dedikodu üretir. Hidamet Asa, 63 yıllık Birlik tarihinde görülmemiş biçimde, Erdek Kooperatifi’nin seçimlerine doğrudan müdahale etmeye çalışmakta ve ayıp etmektedir. Yetmiyorsa, Başbakan, Cumhurbaşkanını da Erdek’e getirerek, birlikte çalışsınlar.”
ZEYTİNYAĞI FABRİKASI İÇİN ERDEKLİ YÖNETİCİLERİ SAVCILIĞA ŞİKAYET ETMEDİN Mİ?
Erdek’te iki yıl önce üreticilerden oluşturulan yaklaşık 3 milyon liralık yardımlaşma fonuyla yapılan zeytinyağı fabrikası nedeniyle Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa’nın, Hüseyin Durak’ın başkanlığındaki yönetim kurulunu, bu fabrikanın yapımı konusunda bankalardan da kredi aldığı gerekçesiyle savcılığa şikayet ettiğini vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:
“Asa’nın bu tutumu nedeniyle Erdek’teki yağ fabrikasında üreticinin bir kilo zeytini bile sıkılmadı. Bu zeytinleri hepsi, Birlik’in buradan 120 kilometre uzaklıktaki Başköy tesislerine gitti. Erdekli üreticiden, bu zeytinlerin nakliyesi için de ücret alındı. Şimdi Asa’ya soruyorum. Bugün, yanında olduğun Erdek Kooperatifi yöneticilerini savcılığa şikayet ettin mi, etmedin mi?”
YÖNETİM KURULU OLARAK PARA ALMAYACAĞIZ
Kooperatif yönetimine geldikleri takdirde huzur hakkı almayacaklarının altını çizen Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
“Bugün, kooperatif yönetimindekilerin yıllık huzur hakkı parası 120 bin liradır. Biz, göreve gelirsek, bu huzur hakkı parasını almayarak, yardımlaşma fonuna bağışlayacağız. Asa, belediye başkanlığı maaşımı, neden kooperatife bağışlamadığımı soruyor. Başkanlık maaşım 4900 liradır. Bankadan da kredi çekerek, kendime bir BMV otomobil aldım. Bu aracı, makam aracı olarak kullanıyorum. Bu aracın parasını da, maaşımdan ödüyorum. Borcum bitince de bu aracı, belediyeye bağışlayacağım. Beni, Marmarabirlik Başkanı gibi şatafatlı makam araçlarında gören var mı? Siyasete girdiğimden beri maddi açıdan çok şey kaybettim. Kısa bir süre önce de, bir zeytinliğimi satmak zorunda kaldım. 20-25 yıl belediye başkanlığı yapan amcam da, ben de maddi açıdan hep kaybettik, fakirleştik. Bazı kişiler gibi belediye başkanlığı yürütürken, kendisine üç otel yapanlardan olmadık.”
Asa’ya, dört yıldan beri Erdek’in, neden Birlik yönetiminde temsil edilmediğini soran Sarı, şunları söyledi:
“Asa, 2011’de neden Erdek’i yönetim dışı bıraktı? Belediye başkanlığına seçildikten sonra Asa, kutlamak için makamıma geldiğinde, Birlik üst yönetimine Erdek’ten birini almak istediğini belirterek, benden isim istedi. Ben de kendisine Mustafa İlgen’i önerdim. Elini Kuran-ı Kerim’e koyarak, konuşsun. Böyle olmadı mı? Eğer bu söylediklerim doğru değilse adaylıktan çekileceğim.”
Asa’nın, Erdek’e, 2007 yılında kazandırılan lisanslı depo yapım işinin mimari projesinin eşi mimar Özlem Sarı’ya verilmesiyle ilgili olarak iddiasını ise şöyle yanıtladı:
“Bu ihale açık eksiltme şeklinde yapılmıştır. Asa’nın öne sürdüğü gibi bu ihaleyi eşim, 120 bin liraya değil, en düşük fiyatı verdiği 63 bin lira ile almıştır. Bu ihaleye ise tüm mimarlar teklif vermişlerdir. Şimdi Asa’ya soruyorum. Madem ki, bu işte bir yasa dışılık görüyordun, neden, göreve geldiğinde bu konuda suç duyurusunda bulunmadın? Kaldı ki biz, kamuyla ilgili proje çizimlerinde hiçbir ücret almayız. Özlem Sarı’nın, bu projeyle ilgili yaptığı iş ise yasa ve yönetmeliklere uygundur.”
Sarı, göreve geldiklerinde zeytin üreten herkesi kooperatife üye yapacaklarını, böylece delege sayılarını artıracaklarını, ürün kotasını kaldıracaklarını belirterek, “Bu konuya parti işi değil, ekmek işi olarak bakıyoruz” dedi.
SARI’NIN YÖNETİM LİSTESİ
Sarı, bu arada 28 Şubat 2015 günü yapılacak 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin genel kurulundaki yönetim kurulu aday listesini de açıkladı. Kendisinin başkanlığındaki listede şu isimler yer alıyor:
Süleyman Eren (Avukat), Ömer Saçıl (Üretici), Abdullah Şenol (Marmarabirlik eski Genel Müdür Yardımcısı), Fahrettin Pektaş (Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin eski muhasebecisi), Türkân Akdağ (Serbest muhasebeci)
Haber : Ö. Balıkçı-T. Ertan



  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli